Πορταριά


Η Πορταριά είναι ένας πανέμορφος, ορεινός, παραδοσιακός οικισμός, σε απόσταση μόλις 13 χλμ. από το Βόλο. Είναι κτισμένη σε ύψος 650 μέτρων κοντά στο μοναστήρι της «Παναγιάς της Πορταρέας», το οποίο έδωσε το όνομα του στην περιοχή και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Το υπέροχο φυσικό τοπίο, οι δροσερές πηγές και τα αρχοντικά καθιστούν την Πορταριά πόλο έλξης για τους λάτρεις της ησυχίας και της φυσικής ομορφιάς. Η μαρτυρία της ανθρώπινης παρουσίας εναρμονίζεται με ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο γεμάτο πυκνά δάση. Θα ανακαλύψετε την γοητεία της αν περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα καλντερίμια του χωρίου, που είναι πλημμυρισμένα από μυρωδιές της έντονης βλάστησης και που σε συνδυασμό με τα άφθονα νερά προσφέρουν μια αφάνταστη ποικιλία φυσικών υλικών και μια παλέτα χρωμάτων και ιστορίας.

Η Πορταριά είναι το πιο κοντινό χωριό στο Βόλο, γι’ αυτό και αναλαμβάνει να καλωσορίζει ως “κυρία επί της υποδοχής” τους ερχόμενους επισκέπτες. Στο παρελθόν υπήρξε το πλέον σημαντικό εμπορικό κέντρο μεταξύ των χωριών του Πηλίου, ενώ μετά το 1900 το ξενοδοχείο ΄΄Θεοξένια΄΄, αποτέλεσε δείγμα της τεράστιας οικονομικής ακμής, καθώς θεωρούνταν το μεγαλύτερο και το πολυτελέστερο των Βαλκανίων. Καταστράφηκε όμως κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Τα υπολείμματα του στην κεντρική πλατεία του χωριού αποδεικνύουν μέχρι σήμερα την σπουδαιότητα και τη μεγαλοπρέπεια που χαρακτήριζαν την Πορταριά όλα εκείνα τα χρόνια.

Η περιοχή είναι ιδανική για χειμερινές και καλοκαιρινές διακοπές καθώς προσφέρει μια πληθώρα εναλλακτικών σπορ. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορείτε να επισκεφτείτε το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου που βρίσκεται 12χλμ. από την Πορταριά. Κάθε χρόνο συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες που, εκτός από σκι και snowboard, απολαμβάνουν τα χιονισμένα τόπια του Πηλίου και την πανοραμική θέα στον Παγασητικό κόλπο. Πολλές είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται και το καλοκαίρι. Το Μάιο γιορτάζεται η “Παγκόσμια Ημέρα Χορού”, τον Ιούλιο “Το Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Χορού” και τον Αύγουστο “Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού”. Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, η γιορτή κορυφώνεται με την αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου. Αξίζει να προμηθευτείτε τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, ντόπιο κρασί και τσίπουρο, φρέσκα φρούτα και είδη λαϊκής τέχνης. Στην Πορταριά ιδρύθηκε και λειτουργεί ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός που προσφέρει παραδοσιακά φαγητά, χειροποίητα γλυκά κ.α.

Όποτε και να την επισκεφτείτε, η Πορταριά, όμορφη, γραφική και γαλήνια σας περιμένει να την γυρίσετε και να σας μαγέψει σ’ ένα ταξίδι στην ιστορία και στην παράδοση.

COPYRIGHTSWORLD.COM VERIFICATION BADGE - CLICK TO VERIFY!