Μηλιές

Οι Μηλιές είναι ένα από τα πιο γραφικά και παραδοσιακά χωριά του Πηλίου. Βρίσκεται σε απόσταση 28 χλμ. από το Βόλο και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων με 1500 περίπου μόνιμους κατοίκους. Η αξεπέραστη φυσική ομορφιά του χωριού σε παρασύρει σε μια περιήγηση που θα ηρεμήσει τη ψυχή από το άγχος της καθημερινότητας, παρόλο που το χωριό αποτελεί αξιοσημείωτο εμπορικό και οικονομικό κέντρο.

Οι εναλλαγές των εικόνων από τις κρυστάλλινες πηγές, τα πλακόστρωτα καλντερίμια και τα παλιά αρχοντικά συνδυάζονται αρμονικά με το γκριζοπράσινο χρώμα του πηλιορείτικου ελαιώνα δημιουργώντας μια αίσθηση γαληνής καθιστώντας τις Μηλιές ιδανικό προορισμό για διακοπές. Περπατώντας το χωριό, περνώντας μέσα από αυλές παλιών παραδοσιακών σπιτιών θα ανακαλύψετε αμέτρητες «κρυφές» ομορφιές και θα νιώσετε τα ζεστά χαμογέλα των κάτοικων. Αν επιλέξετε ένα από τα πολλά πηλιορείτικα αρχοντικά για τη διαμονή σας, θα αποζημιωθείτε με την φιλοξενία των ντόπιων.

Η πλούσια ιστορία και η μεγαλοπρέπεια του χωρίου δεν θα σας αφήσουν αδιάφορους. Οι Μηλιές είναι η πατρίδα του Άνθιμου Γαζή και του Γρηγόριου Κωνσταντά, οι όποιοι ιδρύσαν τη σχολή «ΨΥΧΗΣ ΑΚΟΣ» (θεραπεία ψυχής) το 1814. Αξίζει να επισκεφτείτε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, η οποία λειτουργεί σήμερα με σπάνια συλλογή από εκθέματα όπως παλιά χειρόγραφα, επιστολές της Ελληνικής Επανάστασης, βιβλία και χάρτες. Θα έχετε επίσης την ευκαιρία να δείτε τη σημαία της Επανάστασης. Στο Λαογραφικό Μουσείο εκτίθενται εξίσου σημαντικές συλλογές για την λαϊκή τέχνη με παραδοσιακές φορεσιές, φωτογραφίες παλαιών επαγγελμάτων και είδη οικιακής χειροτεχνίας.

Κατά την επίσκεψη σας δε θα πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στο Σιδηροδρομικό Σταθμό όπου τερματίζει το τρενάκι του Πηλίου, ο Μουτζούρης. Η κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου ξεκίνησε το 1895 από τον Ιταλό μηχανικό Εβάριστο Ντε Κίρικο, πατέρα του διάσημου ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, ο όποιος με πολλή γνώση και μεγάλη φαντασία σχεδίασε και κατασκεύασε με ντόπιους τεχνίτες μια από τις ωραιότερες σιδηροδρομικές γραμμές του κόσμου. Από το καλοκαίρι του 1996, κινείται ξανά στη διαδρομή Άνω Λεχώνια-Μηλιές. Η βόλτα με το τρενάκι θα σας μείνει αξέχαστη και θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο. Η διαδρομή του είναι υπέροχη καθώς στο πέρασμά του συναντά δίτοξα, τρίτοξα και τετράτοξα γεφύρια ανάμεσα σε καταπράσινες πλαγιές, ιδανική σύνθεση εικόνων για όσους θέλουν ν’ απολαμβάνουν τις διακοπές τους κοντά σε θαυμαστά δημιουργήματα ανθρώπων και φύσης.

Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στα Καλά Νερά, μια πανέμορφη περιοχή με πλατάνια, λεύκες και ευκαλύπτους που καταλήγουν στην κατάξανθη αμμουδιά. Για αυτούς που αγαπούν την πεζοπορία, οι Μηλιές προσφέρονται για πεζοπορία με αρκετές κοντινές και μακρινές διαδρομές. Ο Φυσιολατρικός Όμιλος Βόλου διοργανώνει οργανωμένους περιπάτους στο Πήλιο. Φεύγοντας, μην ξεχάσετε να αγοράσετε τσίπουρο, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και σπιτικά ζυμαρικά. Οι Μηλιές είναι ένα χωριό που πρέπει να γνωρίσετε. Το ήρεμο περιβάλλον, η μαγευτική ομορφιά του και η θέα του Παγασητικού Κόλπου αποτελούν το καλύτερο δώρο για τον επισκέπτη.

 

COPYRIGHTSWORLD.COM VERIFICATION BADGE - CLICK TO VERIFY!