Αργαλαστή – Λαύκος

 

Kατεβάστε ίχνος GPS: H διαδρομή στο Wikiloc   Η διαδρομή στο Everytrail
Απόσταση: 7,1 χλμ.

Διάρκεια: 2.15΄

Σήμανση: κόκκινα σημάδια, πινακιδάκια

Μέγιστο υψόμετρο: 310 μ. (Λαύκος)

Πόσιμο νερό στη διαδρομή: Χατζόβρυση Λαύκου

Καθώς ερχόμαστε από Βόλο και φθάνουμε στο κέντρο της Αργαλαστής, στρίβουμε αριστερά προς Ξινόβρυση και αμέσως δεξιά προς νότον σε στενό ασφαλτόδρομο (παλιότερα καλντερίμι), ο οποίος μας οδηγεί ευθεία στο νεκροταφείο της Αργαλαστής. Από εκεί συνεχίζουμε σε στενό χωματόδρομο, που σύντομα εμφανίζει τμήματα καλντεριμιού και βαδίζει σε ομαλό έδαφος. Συναντούμε διχάλα και πάμε  δεξιά παρατηρώντας τα κόκκινα σημάδια και σε νέα διασταύρωση πάμε ευθεία, έχοντας στα αριστερά μας μια φάρμα αλόγων. Ο αγροτικός δρόμος όπου βαδίζουμε, ο οποίος παλιότερα ήταν μονοπάτι-καλντερίμι, κατηφορίζει στην πλαγιά, σε διασταύρωση πάμε ευθεία και φθάνουμε σε ελαιώνα.

Από δεξιά μας έρχεται λοξά άλλος χωματόδρομος από το Μετόχι και ενώνεται στην πορεία μας. Μέσα στο δρόμο διακρίνουμε και άλλα τμήματα καλντεριμιού. Περνάμε κοντά στην άσφαλτο που πηγαίνει προς Λαύκο και συνεχίζουμε στο χωματόδρομο με κατεύθυνση νότια, αγνοώντας διασταυρώσεις με άλλους δρόμους που φεύγουν αριστερά.

Τελικά βγαίνουμε στην άσφαλτο και περνάμε απέναντι, όπου βρίσκουμε λίγο αριστερότερα τη συνέχεια του μονοπατιού, που διανοίχθηκε στις αρχές του 2011 με πολύ κόπο από το σύλλογο φίλων των καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου. Μετά τη χάραξη και ασφαλτόστρωση του αμαξιτού δρόμου στις αρχές της δεκαετίας του 60, το μονοπάτι σύντομα εγκαταλείφθηκε και είχε καταντήσει μια αδιάβατη ζούγκλα.

Το μονοπάτι περνά δίπλα από δύο ερειπωμένα καλύβια, διασχίζει μικρή ρεματιά και ανηφορίζοντας μπαίνουμε σε αγροτικό δρόμο που έρχεται από δεξιά μας και παραπάνω ξαναβγαίνουμε στην άσφαλτο, που διασχίζουμε λοξά. Στην άλλη πλευρά βρίσκουμε τη συνέχεια του μονοπατιού, που ανηφορίζει στη ράχη, βαδίζει μετά για λίγο σε επίπεδο έδαφος και μπαίνει σε αγροτικό δρόμο που κατηφορίζει, διασχίζει ξανά την άσφαλτο λοξά και συνεχίζει κατηφορίζοντας την πλαγιά, όπου συναντούμε πάλι καλντερίμι μέσα στο δρόμο. Περνούμε μικρή ρεματιά και κατόπιν βρίσκουμε τη συνέχεια του μονοπατιού στα αριστερά μας, το οποίο μας οδηγεί σε λίγο στη βρύση του Χατζή. Εδώ αξίζει να κάνουμε μια στάση, για να δροσιστούμε κάτω από το πλατάνι και να απολαύσουμε την ομορφιά του τόπου.

Από τη Χατζόβρυση συνεχίζει ωραίο φαρδύ καλντερίμι που ανηφορίζει  και φθάνουμε στα πρώτα σπίτια του Λαύκου συναντώντας ασφαλτόδρομο, όπου πάμε για λίγα μέτρα αριστερά και κατόπιν δεξιά σε καλντερίμι που ελισσόμενο μας οδηγεί στην πλατεία του Λαύκου.