Τσιπουράδικα

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν ο επισκέπτης της πόλης δεν γνώριζε την ατμόσφαιρα των τσιπουράδικων και δεν απολάμβανε τη μυσταγωγία του τσίπουρου συνοδευόμενου από μεζέδες όπου κυριαρχούν τα κάθε είδους θαλασσινά. Από τη Ν. Ιωνία ως τον Άναυρο και από τον Άνω Βόλο ως την παραλία τα περίπου 400 τσιπουράδικα δίνουν το χρώμα της λαϊκής διασκέδασης και αποτελούν τον βασικό τόπο συνάντησης κι επικοινωνίας.

Παράλειψη, επίσης θα αποτελούσε και η απουσία από τις γραφικές ταβέρνες τις πόλης. Από τα «κουτούκια» του Παλιού Λιμεναρχείου, της Νέας Δημητριάδας, της Νέας Ιωνίας, τις οικογενειακές ταβέρνες του Βόλου, πέρασαν γενιές και γενιές γλεντζέδων και καλοφαγάδων. Κοντά σ” αυτές λειτουργούν και εστιατόρια με διεθνή κουζίνα και γεύσεις απ” όλο τον κόσμο.

Αλλά και για το …υπόλοιπο της νύχτας ο Βόλος δεν σταματάει τις προσφορές του.

Τα δεκάδες μπαράκια και τα café στους κεντρικούς πεζόδρομους γύρω από τον ναό του Αγ. Νικολάου, στη συνοικία των Παλιών και την παραλία της πόλης, αλλά και οι χώροι με ζωντανή μουσική, σε καλούν σ” έναν νυχτερινό περίπατο χωρίς τελειωμό.

«Τσιπουράδικα ..και η παράδοση καλά κρατεί»

Η ιστορία ξεκινά κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ΄20, όπου τα τσιπουράδικα ήταν περιορισμένα και η παραγωγή μικρή σε ποσότητα. Τότε καθιερώθηκε και το 25αρι με συνοδεία κάποιων μεζέδων, θαλασσινών κυρίως, όπως χταποδάκι, καραβίδες και άλλα πολλά. Η παράδοση λέει ότι οι μικρασιάτες πρόσφυγες έφεραν τη συνήθεια του τσίπουρου με τους θαλασσινούς μεζέδες.

Στην πορεία του χρόνου υπήρξε εξέλιξη και στην παρασκευή του τσίπουρου, αλλά και στην ποικιλία των μεζέδων που το συνοδεύουν.

Σήμερα κάθε 25αρι προϋποθέτει και διαφορετικό μεζέ μια ιεροτελεστία που διατηρήθηκε από εκείνα τα χρόνια.

Το 25αρι είναι ένα μικρό μπουκάλι με τσίπουρο όσο ένα μικρό ποτήρι.

Θεωρητικά κάθε ένας παραγγέλνει ένα 25αρι (όσες φορές αντέχει).

Κάθε 25άρι συνοδεύεται με μεζέδες που προτείνει και φέρνει στο τραπέζι σας κάθε τσιπουράδικο.

Μπορείτε λοιπόν να καθίσετε σε ένα από τα πολλά τσιπουράδικα της πόλης και απλά να παραγγέλνετε 25άρια για σας και την παρέα σας, αφήνοντας της επιλογή των μεζέδων στο τσιπουράδικο που επιλέξατε και στον ρυθμό του τσίπουρου που εσείς ακολουθείτε.